Okuma Makaıra MK-50WII 4 bb Çıkrık Makinesi
Okuma Makaıra MK-50WII 4 bb Çıkrık Makinesi
Okuma Makaıra MK-50WII 4 bb Çıkrık Makinesi

Okuma Makaıra MK-50WII 4 bb Çıkrık Makinesi (41260)

Fiyat : ₺30.144,09(KDV Dahil)
₺2.888,81 'den başlayan taksitlerle
Model Gear Ratio Beatings Weight
(g)
Line
retrieve
Monofilament
line capacity
(diameter mm./M)
Frame
Style
Max Drag
@
Strike
with
Frespool
Max Drag
@
Full
with
Frespool
Frame Side-plate Spool
Two-Speed Lever Drag Reels
MK-10ll 4.7:1 & 2.1:1 4BB+1TB 740 33.5"
&
15.0"
0.37/420
0.42/350
0.48/260
Topless 12.3kg 15.4kg AL AL AL
MK15ll 4.7:1 & 2.1:1 4BB+1TB 760 33.5"
&
15.0"
0.42/500
0.48/370
0.55/280
Topless 12.3kg 15.4kg AL AL AL
MK-20ll 3.8:1 & 1.7:1 4BB+1TB 1298 39.4"
&
17.5"
0.48/800
0.55/600
0.60/480
Topless 16.8kg 25.0kg AL AL AL
MK-30ll 3.8:1 & 1.7:1 4BB+1TB 1471 39.4"
&
17.5"
0.55/770
0.60/640
0.60/480
Crossbar 16.8kg 25.0kg AL AL AL

MK-

50ll

3.8:1 & 1.7:1 4BB+1TB 1741 37.8"
&
15.3"
0.55/910
0.70/590
0.90/360
Topless 27.2kg 39.0kg AL AL AL

 

Kullanıcı Görüşleri

Sevgili Cengiz Balıkçılık Ailesi,
Sizlerin ve yurt dışından gelen Okuma firmasının yetkilisi sayesinde Okuma nın en son ve en gelişmiş çıkrığıyla tanışma şansına kavuştum.İlk olarak özellikle Amerikadaki profesyonel Tekne sahiplerinin bu yeni teknoloji çıkrık hakkındaki yorumlarını internet ortamından takip ettim.Son derece zor beğenen ve makinaları genellikle çok ağır şartlarda kullanan bu insanlar MAKAİRA için çok olumlu şeyler yazmışlardı.Hatta fiyatına göre dahaiyisi yok yorumlarını bile okudum.
MAKAİRA nın Türkiyedeki ilk ve tek sahibi olduğumda ise sadece dış görünüşü ve malzeme kalitesi beni kendine hayran bırakmıştı.Avlanmaya başladığımda en çok FREE SPOOL özelliği beni şaşırtmıştı.Bu kadar güçlü bir makinanın bu denli rahat misina boşaltabilmesi çok önemliydi benim için.Peşinden 50 kglık Bluefin Orkinosla 45 dakika süren bir mücadelemiz oldu.Makina son derece rahat kullanımı ve hassas drag ayarlarıyla beni bir kez daha kendisine hayran bıraktı.Şu anda heyecanla ikinci MAKAİRAmı bekliyorum.Fiyat performans karşılaştırmasında ilk sıraya yerleşen MAKAİRA lardan uzun yıllar güzel performans alacağımdan eminim.
Teşekkürler OKUMA ve Teşekkürler CENGİZ BALIKÇILIK.

M.Tahir Gürhan
Türkiye

 

"Yeni Makaira ile avlanırken güçlü çekme sisteminin yanı sıra yeni sessiz geri hareket önleme sisteminden gerçekten etkilendim. Makaira şık bir tasarıma sahip ve iyi dengelenmiş bir tutuş hissi veriyor. Gerçekten, üstün nitelikli bir makine."

Kaptan Todd Mansur

Tekne: The Boardroom

Dana Point, CA

"Makaira makine serisi Okuma'nın güvenilir büyük balık takımları geliştirmeye yönelik devam eden geliştirme faaliyetlerinin bir parçasıdır. Bu makinelerin çekme ve tahrik sistemleri üstün bir kaliteye sahip. Makaira projesini konsept ve geliştirme aşamalarından güvenilir, güçlü ve piyasadaki en düzgün çekme sistemine sahip üstün kaliteli bir av makinesine dönüşümü boyunca izledim. Sizin gibi Okuma'da şeref turu atan tarafta olmak için çaba gösteriyor ve kendilerini amaçlarına ulaştıracak her çaba, geliştirme ve test işlemini yapmaya hazırlar."

Peter Pakula

Pakula Tackle Australia

"Yeni Makaira makineleri yüksek çekme gücü ve verimi sağlayan çift paslanmaz çelik çekme disklerine, uzun ömür ve yüksek ısı direnci sunan saf karbon çekme elemanlarına ve sorunsuz çalışma sağlayan tescilli bir paslanmaz çelik bilye sistemine sahip olan Tiburon Engineering tasarımı bir çekme sistemi taşımaktadır. Çığır açan Makaira makine serisinin sunduğu yüksek performans düzeyi sayesinde, Okuma büyük balık avcılığı arenasında tüm rakipleri ile başa baş rekabete hazır durumda."

Steve Bledsoe

Tiburon Engineering, ABD

"Makaira ve Cedros makinelerini özel müşterilerimin bir kısmının eline verdim ve iri hani balığı ve sarıkuyruk balığı yakalamak için tabanda avlanırken bu makineleri denemelerine izin verdim. Mandallı çekme sistemleri ile büyük balıklara karşı verdiğimiz birkaç aylık mücadeleden sonra, hiçbir makinede sorun yaşamadığımızı belirtmekten mutluluk duyuyorum. Bu makineler taban balıkçılığında kullanılan bir makinenin mukavemet ve sağlamlığını bir çapari makinesinde sunuyor. Okuma'da çalışan insanları selamlıyorum."

Kaptan Randy Rochelle

Islander Charters, İşletme Sahibi/ Yönetici

" Yıllardır büyük balık avı makineleri piyasasına bir veya iki marka hâkim durumdaydı. Oltacılar bu markaların birkaç alternatifini tercih etmek zorunda kalıyordu. Artık, bu durum sona erdi. Okuma Makaira serisi makineleri tüm bir sezon boyunca kullandıktan sonra, dürüstçe söyleyebilirim ki; bu makineler spor amaçlı balıkçılık makinelerinde hesaba katılması gereken yeni bir güçtür. Daha önce kullandığım herhangi bir makine yerine, üstün nitelikli çekme ve dişli sistemi ile imal edilen yeni Okuma Makaira serisi makinelerinin arkasında durmak bana daha çok güven veriyor. Gerçek bir harika!"

Anthony Raco

Band of Brothers Productions

Avustralya

" Geçen yıl, Makaira ve Cedros makinelerinin suda testi için 250 günden fazla zaman harcadım ve şunu dürüstçe söyleyebilirim ki bu makineler sıçrayarak giden bir kılıç balığını avlamaktan iri türler için taban balıkçılığına kadar her kullanım için uygun olduğunu gösterdi. Florida Adalarını çevreleyen sular balıkçı takımları açısından oldukça zorludur ve tutma tertibatıma bakarsanız Okuma'yı görürsünüz. Bu makineler çok güçlü."

Kaptan Greg Poland

Islamorada, Florida

" Profesyonel bir oltacı olarak, takımların benim "cankurtaran halatımdır". Yelken balığı, ton balığı, uskumru gibi yüzücü türleri ve sarıkuyruk balığı ve hani balığı gibi diğer büyük balıkları yakalamak balıkçı makinelerinin güçlü, sorunsuz ve güvenilir olmasını gerektirir. Bu özelliklerin hepsini Okuma'nın yeni Makaira kolu çekme makinelerinde buldum. Eğer estetik açıdan çekici ve aynı zamanda yüzücü türler ile mavi sularda yapacağınız mücadeleye uygun bir makine arıyorsanız, artık daha fazla aramayın. Ağırlığı 190 libre'ye kadar çıkan birkaç sarıkanat ton balığı ve 90 libre'ye kadar çıkan birkaç uskumru ile iri bir sarıkuyruk ve hani balığından sonra, dürüstçe söyleyebilirim ki bu makineler kusursuz. Bu makineler rakiplerde kıskançlık uyandıracak ve tüm oltacıların "olmazsa olmaz" listesinin en başında yer alacaktır."

Mike Frenette

Teaser Sportfishing

Venice, Louisiana (ABD)

" Makaira gerçekten yüksek performansa sahip bir makine. Büyük sarıkuyruk, ton ve daha birçok balık türünde bunları denedikten sonra, bu makineler hakkında ne kadar iyi şey söylesem yetersiz kalır. Okuma yeni Makaira serisi ile hedefi on ikiden vurdu."

Kaptan Mike Jewett

Big Game 90

Ürün Özellikleri

 

 

4+1 rulmanlı, 3,8:1 ve 1,7:1 çift devir oranlı. 0,48mm/800m - 0,60mm/480mt misina kapasitesi Pirinç döküm gövdeli çok büyük balıkların avına uygun efsane çıkrık makine.

Tasarım, Tahrik, Çekme, Dayanıklılık
1. Tasarım: Teknolojinin esas alındığı tasarım
2. Tahrik: gelişmiş dişli kavrama ve ilk hareket kuvveti sağlayan dairesel tahrik sistemi
3. Çekme: Maksimum yüzey düzgünlüğü sunan Cal's Üniversal çekme gresine sahip karbon fiber DFD
4. Dayanıklılık: Üstün nitelikli malzeme ve üretim tekniği


Patentli DFD çekme sistemi:
Özel karbon DFD veya Dual Force Drag (Çift Güçlü Çekme) sistemi, uyum ve dayanıklılığı en üst düzeye çıkarmak amacıyla tüm mekanik aksamın biribirine yakın tutulmasını sağlayacak şekilde makaranın sağ tarafına monte edilecek şekilde özel olarak tasarlanmıştır. Mekanik parçalar ne kadar biribirinden ayrı tutulursa, parçalarda uyum problemlerine yol açan tolerans hatası ve esneme ihtimali de o kadar artar. DFD sistemi özellikle "Pull Bar Drag System" (Cer Kolu ile Çekme Sistemi) temel alınarak tasarlanmıştır. "Pull Bar Drag System" (Cer Kolu ile Çekme Sistemi)' nin en büyük avantajı, çekmenin itilerek değil de çekilerek yapılmasıdır. Endüstriyel olarak en yaygın kollu çekme sistemi "Push Bar Drag System"dir (İtme Kolu ile Çekme Sistemi). İtme Kolu Sistemi sol yan disk üzerinde ağır basınç oluşturur ve bu tasarım tipinde önemli bir kusur olan genel dayanıklılığı sağlamak için gövdeyi kullanır. Bu basınç pek çok çıkrık modelinde gövde esnekliğine yol açarak çekme gücünü düşürür ve tolerans uyumu problemleri doğurur. Cer kolu düzeneğinin en büyük faydalarından biri gövdenin hiçbir basınca maruz kalmamasıdır. Bu nedenle, üstü açık çerçeveli düzeneklerimizde rakip makinelerde görülen çerçeve esnemesi yaşanmaz. Balıkçılık endüstrisinde "Pull Bar Drag design" (Cer Kolu ile Çekme düzeneğini) kullanan tek rakip Accurate makinesidir, böylece çerçeve kalınlığı daha düşük olan ve çapraz kol barındırmayan çerçeveye sahip modeller sunabilmektedirler.


Son derece etkili bu çekme sistemi maksimum çekme gücünü artırmak, bilyeler üzerindeki yanal yük basıncını azaltmak ve geniş zaman aralıklarında uzun dönemli yüzey düzgünlüğü sağlamak için ısı dağılımını iyileştirmek amacıyla Tiburon Engineering USA tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir. Bu Okuma DFD sisteminde üstü üste konulan ve bir fiberglas zıvana ile biribirine bağlanan iki karbon fiber çekme pulundan oluşan bir ıslak çekme sistemi dikkate alınmaktadır. Saf karbon pullar neredeyse sıfır başlangıç ataleti sağlamak için ince bir Cal Sheet Üniversal çekme gresi ile kaplanmıştır. Bu pullar düz bir yüzeye sahip olacak şekilde işlenmiş ve ardından maksimum yüzey düzgünlüğü sağlamak amacıyla parlatılmış hassas şekilde işlenmiş iki adet 17- 4 kalite paslanmaz çelik çekme diski vasıtasıyla sıkıştırılır. Bu sürtünmeli paslanmaz çelik çekme diskleri yüksek düzeyde çekme ayarı yapılmasına ve tüm ayar aralıklarında kalıcı ve düzgün çekme performansına olanak tanıyan minimum 32 Rockwell değerinde bir sertliğe sahiptir. Çekme sistemi maksimum uyum, dayanım ve korozyon direnci sağlamak üzere Tip-II anotlama işlemine tabi tutulmuş bir 6061-T6 kalite alüminyum kapak vasıtasıyla makaranın sağ tarafına tespit edilmiştir.

Bu çekme sistemi konsept olarak karbon fiber sürtünme pullarının çalışma yüzey alanını maksimuma çıkarmayı amaçlamaktadır; bu nedenle sistem verimliliği ve yüksek çekme ayarları yapabilme olanağını maksimum düzeye çıkaran karbon pulların dış kenarları ile temas sağlanacak şekilde tasarlanmıştır. Bu endüstriyel olarak kullanılan birçok kollu çekme mekanizmasında görülen önemli bir eksikliktir.


Makaira çekme sisteminin esası, özel olarak imal edilmiş bir baskı yatağına dayanmaktadır. Bu baskı yatağı maksimum performans sağlamak için bilyeler üzerindeki yanal yük basıncını sönümlemek üzere çekme sistemi ile birlikte çalışır. Piyasada bulunanlar arasında, bir baskı yatağının kullanıldığı bunun dışındaki tek tornada işlenmiş kollu çekme sistemi, perakende satış fiyatı 1000 USD' ın üzerinde olan Accurate Platinum Twin Drag makineleridir. Söz konusu baskı yatağı, oltacılara sapı herhangi bir yere sabitlemeden yüksek çekme ayarlarında balık avlama olanağı sunduğundan dolayı çekme sistemi tasarımında büyük önem taşımaktadır.

Tescilli DFD tasarımı Makaira'yı kollu çekme teknolojisinin geliştirilmesinde açık bir şekilde piyasa lideri durumuna getirmiştir. Bu benzersiz kollu çekme sistemine Patent ve Ticari Marka dairesi tarafından bir ABD patenti verilmiş ve bu tasarımın balıkçı takımları endüstrisi için yeni bir teknoloji olduğu açıkça ortaya konmuştur.

Çekme mekanizmasının yüzey düzgünlüğü ve Performans

* " Bu makinelerde problem büyük bir balık oltaya vurduğunda çekmenin azalmasına maruz kalma eğilimidir... Geçen yıl bir gün bir tanesini kullandım ve benim için sürpriz oldu." Jim, Bloodydecks forumunda Avet makineleri hakkındaki genel görüşlerini bildiriyor.


Dairesel işlenmiş dişli mekanizması
Makaira kollu çekme makinelerinde dairesel işlenmiş ana ve pinyon dişliler kullanılmaktadır. Bu mekanizmada gelişmiş dişli yüzeyi düzgünlüğüne eşdeğer olarak görülen gelişmiş dişli kavrama göz önüne alınmaktadır. Dairesel işlenmiş dişlilerde bulunan açılı dişler düz işlenmiş veya alın dişlisinde bulunan dişlere nazaran daha kademeli olarak biribirine geçer. Bu durum dairesel dişlilerin alın dişlileri ile karşılaştırıldığında daha düzgün ve sessiz çalışmasını sağlar. Alın dişlileri sert kavrama nedeniyle darbe gerilimi ve gürültü oluşumuna yol açar ve dişleri biribirine geçtikçe çarpma darbelerine maruz kaldığından dolayı bunlar üzerine helisel dişliler kadar yüksek bir döndürme momenti aktarılmaz. İki - devirli Okuma makineleri dairesel işlenmiş dişli teknolojisinin kullanıldığı piyasada bulunan tek iki-devirli kollu çekme makineleridir.


Dişli Mekanizması ve Miller
Makaira serisi piyasada mevcut en iyi malzemeler kullanılarak geliştirilmiştir. Tüm ana dişliler, pinyon dişlileri, tahrik milleri ve makara milleri 17-4 kalite paslanmaz çelikten tornada işlenerek imal edilmiştir. Bu karma (hibrid) malzeme 304 kalite paslanmaz çelik ile karşılaştırılabilir mükemmel bir korozyon ve ısı direnci kombinasyonu sunmaktadır. Diğer birçok yüksek mukavemetli paslanmaz çelik ile karşılaştırıldığında sahip olduğu yüksek korozyon direncinin yanı sıra yüksek mukavemetinden dolayı mühendisler sıkça 17-4 kalite paslanmaz çeliği tercih etmektedir. Korozyona dirençli bu malzeme 600 oF (315.5 oC)' ye kadar çıkan sıcaklıklarda mekanik özelliklerini koruyabilmektedir. Dünyada en iyi kollu çekme sistemlerini tasarlamasıyla şöhret olmuş Cal Sheets yakın geçmişte piyasaya sonradan sürülen dişli ve millerinin tümünde 17-4 kalite paslanmaz çelik kullanmaya başlamıştır. Tiburon ve Penn International VSX makineleri haricinde; hâlihazırda, iç dişli ve mil aksamında bu kalite malzemeyi kullanmakta olduğunu bildiğimiz başka üretici firma bulunmamaktadır.


Dişli değiştirme mekanizması muhafazası
En önemli ürünümüz olan Okuma iki- devirli değiştirme mekanizması için yüksek dayanımlı bir 6061-T6 kalite alüminyum muhafaza tasarlamıştır. Bu muhafaza grafit muhafazaya sahip benzer makineler ile karşılaştırıldığında daha üstün koruma sağlamaktadır ve Tip- II anodik işlem ile korozyona karşı korunmuştur. Muhafazanın dış kısmının etrafında bulunan açıklık estetik kaygılara yönelik değildir. Bu açıklık bir drenaj sistemi olarak tasarlanmıştır. Yeni değiştirme fonksiyonunda büyük boy bir değiştirme düğmesi yer almaktadır. Bu düğmenin altına su girmesi halinde, bu suyun boşaltılması gerekmektedir. Büyük boy düğme parmak büyüklüğü ne olursa olsun tüm oltacılar açısından kullanımı kolay olacak şekilde tasarlanmıştır. Piyasada mevcut çoğu makinede yüksek devirden düşük devire alınması gereken oldukça küçük değiştirme düğmeleri bulunmaktadır, ancak iri parmaklara sahip oltacılar bu küçük boyutlu (basmalı) düğmeleri kullanmakta zorluklarla karşılaşmaktadır.


Sap Sistemi
Tüm Makaira 2- devirli motorlar patentli T-bar sap kabzasına sahiptir. Mafsallı T-Bar makine sapları şimdiye kadar ergonomik açıdan uygun niteliklerde geliştirilmiş ilk makine saplarıdır. T-Bar sapın ergonomik açıdan kusursuz açısı 18 derecelik bir sapma gösterir ve minimum çaba ile maksimum güç sağlar. Diğer makine saplarından farklı olarak, T-Bar oltacının kuvvetini ve dayanma gücünü sürdürmesine yardımcı olmak için insan eli, bileği ve önkolunun sahip olduğu doğal dinamiklerin tüm avantajından yararlanır. T-bar sap yüksek dayanımlı bir dövme 6061-T6 kalite alüminyum sap kolu vasıtasıyla makineye bağlanmıştır. Bu sap kolunda mukavemeti artırmak amacıyla açıklıklar bulunmaktadır. T-bar sap kabzası yüksek dayanımlı bir paslanmaz çelik vida ile Tip- II anodik işlem görmüş sap koluna sıkıca tespit edilmiştir.


Mandallı çekme kolu
Yeni Makaira serisi 6061-T6 kalite alüminyum çekme kolunun hareketini dengeleyen ve destek sağlayan bir paslanmaz çelik çekme kolu diskine sahip bulunmaktadır. Çekme kolu diskinde diskin tüm çapı boyunca açıklıklar yer almaktadır ve bu çekme kolu diski güçlü bir kilitleme noktası oluşturmak üzere çekme kolunda bulunan bir paslanmaz çelik bilye ve yay ile birlikte çalışır. Söz konusu kilitleme noktaları ile bir mandallı çekme kolu teşkil edilir. Bu mandallı çekme kolu hassas çekme ayarlarının yapılması ve dizel motorlu teknelerde sallantının neden olabileceği çekme kolu kamasının önlenmesi açısından son derece önem taşımaktadır. Bunun yanında, mandallı kol çekme mekanizmasının kazara serbest kalmasının önlenmesine de yardımcı olur.



Tırtıl tekerlek kamı
Tüm Makaira serisi makineler 303- kalite paslanmaz çelikten imal edilmiş bir tekerlek kamı ile donatılmıştır. Tekerlek kamının imal edildiği bu malzeme korozyon direnci açısından mükemmel özelliklere sahiptir. Buna ek olarak, bu malzeme çekme sistemi tarafından uygulanabilecek yüksek basınçlara dayanacak mukavemete de sahip bulunmaktadır. Okuma bu tekerlek kamını kilitleme noktaları ile donatmıştır. Çekme sistemi ayarlanırken ön ayarlama özelliğine sahip düğmenin ayarlanması suretiyle bir mandal sistemi teşkil edilir. Bunun yanında, ön ayarlamalı çekme düğmesinin üzerine lazerle referans numaraları kazınmıştır, böylece oltacılar kendi çekme ayarlarını daha iyi belirleyebilirler.


Çerçeve tasarımı
Tüm Makaira çerçeveleri çekme mamulü 6061-T6 kalite alüminyumdan tornada işlenerek üretilmiş ve Tip- II anodik işlem ile koruma sağlanmıştır. Tüm Makaira modellerinde, arkadaki çapraz kol başparmağın rahatça konabileceği bir yer kalacak şekilde tornada işlenmiştir. Başparmağın konulduğu bu nokta büyük bir makine uzun bir süre boyunca elde tutulduğunda yorgunluğun azaltılmasına büyük ölçüde yardımcı olmaktadır.


Yan diskler
Yan diskler 6061-T6 kalite alüminyumdan yapılmış ve maksimum mukavemet sağlamak amacıyla soğuk dövme yöntemi ile imal edilmiştir. Dövme işleminden sonra, yan diskler kesin toleranslar içerisinde tornada işlenir ve ardından pürüzsüz bir yüzey kalitesi elde etmek için tornada oyulur ve parlatılır. Bu makineleri korozyondan korumak ve UV (mor ötesi) ışınlara maruz kalmanın neden olduğu renk kaybını azaltmak için, yan disklere Tip- II anodik işlem uygulanmıştır. Turnuva oltacıları ve IGFA rekoru peşinde olanlar için, çekme kolunu hareket mesafesine denk gelen sağ yan disk çapı boyunca torna ile referans numaraları kazınmıştır. Bu numaralar profesyonel oltacılar için çekme referans noktalarını iyileştirmek amacıyla hassas artışlı aralıklar halinde yerleştirilmiştir.

"Hiçbir yarı grafit ya da plastik köprülü kapak yüksek dayanımlı alaşım gibi değildir. Bu büyük bir spor amaçlı balıkçı makinesidir, plastik kapaklar aynı dayanımı sağlamamaktadır.


Kontrol kulpları
Tüm Makaira ve Cedros makineleri çerçevenin iç kısmına tespit edilmiş paslanmaz çelik kontrol kulpları ile donatılmıştır. Üzeri açık çerçeve tasarımına sahip makinelerde, kontrol kulpları "çek ve tak sistemi" adını verdiğimiz bir sisteme sahiptir. Bu sistem oltacılara bir kontrol mekanizmasında kilitleme yapma zorunluluğu duymaları halinde kontrol kulplarını kullanma olanağı tanır ve kontrol kulplarından gömme paslanmaz çelik kapama buşonlarına geçiş esnekliği sağlar. Paslanmaz çelik kapama buşonları ağırlıklı iğne ile balık avlayan veya canlı yem ile balık avlayan oltacılara pürüzsüz bir çerçeve tasarımı sunar ve bir kontrol mekanizmasının kullanımını gerektirmez.


Yataklar
Makaira ve Cedros makineleri Japon Sapporo Precision Inc firması tarafından imal edilen 4 adet hassas EZO bilyeye sahiptir. Makaira 80W modelinde 6 adet bilye bulunmaktadır. Okuma tüm makara mili yataklarında her koşul altında hassas performans sağlamak için ABEC- 5 sınıfı yatakları kullanmaktadır ve bu yataklar makinelerin uzun ömürlü olması açısından son derece önemlidir. Söz konusu ABEC- 5 yatakları canlı yemle avlanma sırasında yüksek olta atma mesafesi ve düşük gerilim sağlayan sürtünmesiz sarmaya olanak tanır. Buna ek olarak, Makaira makaranın sağ tarafına yerleştirilmiş olan özel tasarlanmış bir paslanmaz çelik itme yatağına sahiptir. Bu itme yatağı yanal yük basıncını sönümler ve sapın ağır yükler altında serbestçe dönmesine imkân verir. İtme yatağı Makaira ve Cedros makine tasarımlarında çok önemli bir parçadır. Piyasada Okuma dışında bir itme yatağının kullanıldığı tek makine Accurate firmasının Platinum Twin Drag model makinesidir.


Anodik İşlem
Makaira gövdesi, yan diskler, makara, çekme kolu ve sap kabzası Tip- II anodik işleme tabi tutulmuştur. Makinenin alt kısmı dövme alüminyumdan imal edilmiş ve maksim korozyon direnci sağlamak için Tip- III sert anodik işleme tabi tutulmuştur.


Makara Tasarımı
Makaira makaraları maksimum mukavemet sağlamak amacıyla tamamen soğuk dövme yöntemi ile imal edilmektedir. Bu soğuk dövme yönteminde tornada işlenmiş standart bir makara ile karşılaştırıldığında, daha fazla malzeme mukavemet artışı sağlamak amacıyla aynı alanda sıkıştırılır ve daha masif bir malzeme elde edilir. Bu makaralar 6061-T6 kalite alüminyumdan dövme yöntemiyle imal edilmekte ve uzun ömürlü dayanıklılık için Tip- II anodik işlemden geçirilmektedir.


Misina Tespit Sistemi

Okuma, Makaira serisinin tasarımında bir oltacının balık avlama ve takımlarını hazırlama aşamasında deneyimin artırabilecek her olanağı hesaba katmak ve denemek üzere yola çıkmıştır. Yandaki resimde, yeni bir patentli misina tespit sistemi göreceksiniz. Bu sistemde pim üzerinde bir kafa yer almaktadır. Böylece rakiplerimiz tarafından üretilen makinelerin bir kısmında olduğu gibi düğümünüz pimin tepesinden kayarak çıkmayacaktır. Örgülü misina kullanan oltacılar artık makarayı desteklemek veya misinanın kaymasını önlemek için herhangi başka bir tip malzeme kullanmak zorunda kalmayacaktır. Düğümünüzü doğrudan misina pimine tespit etmek suretiyle, örgülü misina veya tek filamanlı misinanın bağlanması için sağlam ve kaymayan bir sisteme sahip olacaksınız. Bazı oltacılar makara mili üzerinde yükseklik oluşturmaları nedeniyle misina makara üzerinde alçak bir noktada bulunduğunda ve ayrıca tekrar sarma işlemi için misina çıkarıldığında problemlere yol açtığından dolayı misina pimlerini tercih etmemektedir. Misina tekrar sarma işlemi sırasında yüksekte duran bu pime temas edebilir ve yapmış olduğunuz işe tam olarak yoğunlaşmış değilseniz tehlikeli bir duruma yol açabilir. Patentli yeni sistemde bu pim makara milinin içine gömülü durumdadır. Böylece pimin kafası hemen hemen makara mili ile aynı seviyededir. Bu yeni tasarım size sağlayacağı en büyük avantaj misinanın kaymasına önüne geçmesi ve rakip firmalarda hâlihazırda kullanılmakta olan yükseltilmiş makara pimlerinden kaynaklanan problemleri ortadan kaldırmaktadır.

Gres ve yağ
Okuma Makaira makinelerinin korozyon direncini daha da artırmak amacıyla, maksimum koruma için tüm iç ve dış parçalara CRC veya Corrosion Resistant Coating (Korozyona Dirençli Kaplama) işlemi tatbik etmektedir. CRC işleminde uzun süreli koruma için alüminyum parçalara nüfuz eden ve gerçekte bu parçalara yapışan Corrosion X HD formülünün kaplanması işlemi uygulanmaktadır. Makaira makinelerinin montajında alınan ilave tedbirler bu makineyi uzun süreli kullanım ve performans açısından balıkçı takımları endüstrisinde lider durumuna getirmiştir. Okuma Makaira'nın fonksiyon ve performansını daha üst düzeye çıkarmak için, karbon fiber çekme pullarına en düzgün ıslak çekme sistemini sunan Cal's Üniversal çekme gresi tatbik etmektedir. Cal's çekme gresinin kullanımı tüm ayarlarda neredeyse sıfır bir başlangıç ataleti ve düzgün performans sağlamaktadır. Cal's Üniversal gresi ayrıca performansın artırılması amacıyla ana ve pinyon dişliler gibi hareketli parçaların kaplanması için de kullanılmaktadır.


Makine Tabanı ve makine Kelepçeleri
6061- T6 alüminyum makine tabanı ve makine kelepçesi maksimum mukavemet sağlamak için soğuk dövme yöntemi ile imal edilmiştir. Bu parçalar söz konusu malzeme tipi için mevcut en iyi korumayı sağlayan Tip- III sert anodik işlem uygulaması ile korunmaktadır. Buna ek olarak, korozyon korumasını daha üst düzeye çıkarmak ve suyun çerçeve ile makine tabanı arasında sıkışıp kalmasını önlemek için gresle kaplanmış bir conta kullanılmaktadır. Rakiplerimizin çoğu paslanmaz çelikten imal edilmiş bir makine tabanı kullanmaktadır. Farklı malzemelerin birbiri ile temas halinde olduğu her durumda, elektrolize neden olan ve korozyona yol açan bir ortam oluşur. Alüminyum bir çerçeve üzerine monte edilen paslanmaz çelik bir makine tabanı zamanla korozyona neden olacaktır. Bunun yanında, paslanmaz çelik bir makine tabanı ağır basınç yüklemeleri altında eğilebilir. Bu ise, büyük balık avı sırasında potansiyel bir dezavantajdır.


Gövde Vidaları
Makaira makinelerinde, makine teknisyenleri tork başı tasarımı ile vida başında daha iyi kontrol sağlayabildikleri için paslanmaz çelik tork başlı vidalar kullanılmaktadır. Tork başlı vidalar Allen ve Phillip tipi vidalar ile karşılaştırıldığında daha sağlamdır ve daha düşük yerinden çıkma potansiyeline sahiptir. Bunun yanında, vida tasarımımızda diş bağlantısını/ kavramasını azamiye çıkarmak için bir kaba dişli vida kullanılır, bu da vidanın kavrama (bağlantı) gücünü artırarak tekne sarsıntısı sonucunda vidaların istemeyerek gevşemesini önler. Bu tasarım ayrıca tüketicilerin balık avladıkları yıllar boyunca makinenin bakımını yapmamaları ve vida deliklerine tekrar gres tatbik etmemeleri durumunda, vidaların yerinden çıkma potansiyelinin düşük kalmasını sağlar. Okuma ayrıca korozyon direncinin en yüksek düzeyde olmasını sağlamak için tüm Makaira gövde ve yan disk vidalarına ağır hizmet gresi tatbik etmektedir. Makaira yan disklerinde, korozyonun engellenmesine ve suyun sıkışıp kalabileceği noktaların ortadan kaldırılmasına yardımcı olması için, suyun yan disk vidalarının uzağından akışını sağlayacak şekilde her bir yan disk vidasının etrafı kesilerek bir boşluk oluşturulmuştur.

Sessiz geri hareket önleme sistemi
Makaira'nın tescilli geri hareket önleme sistemi daha düzgün ve sessiz bir tutuş hissi sağlar. Biz bu hissi piyasada bulunan diğer makineler ile bir karşılaştırma yapıldığında Lexus'un tutuş hissine benzetiriz. Piyasada bulunan makinelerin çoğu geri hareket önleme mandalların kavrama ve tıkırtısından kaynaklanan gürültü ve vibrasyon nedeniyle kaba dişli sistemlerini gizlemektedir. Okuma'nın sessiz sistemi yüzey düzgünlüğü açısından piyasada mevcut diğer 2- devirli herhangi bir makineden farklılık gösterir. Bu geri hareket önleme sistemi 16 tırnaklı çift tespit mandalına sahip bir geri hareket önleme mandalı sistemi ile desteklenmektedir. Makaira sistemi prensipte son derece basit bir yapıya sahiptir ancak performans artışı oldukça yüksektir. Makineyi ileriye sardıkça, geri hareket önleme mandalları kayarak açılır ve sürtünmesiz ve sessiz bir geri sarmaya olanak verir. Sap durdurulduğunda veya geriye doğru çekildiğinde, geri hareket önleme mandalları tahrik milinin harekete geçirdiği kayma sistemi vasıtasıyla yuvalarına oturur. Bu geri hareket önleme sisteminin mukavemeti rakiplerimiz tarafından üretilen makinelerin çoğunda olduğu gibi, yalnızca bir mandal yayına bağlı değildir. Kayma fonksiyonu önemli ölçüde bir mandal yayı sistemine bağlı değildir ve esasında sapı çeviren oltacının hareketi vasıtasıyla tahrik miline uygulanan ileri ve geri hareket aracılığı ile kontrol edilir.


Durdurma fonksiyonu

Okuma, 20 ile 80W büyüklüğündeki Makaira makineleri için en güçlü ve dayanıklı durdurma tasarımını yaratmak amacıyla makaranın sağ tarafına tespit edilen büyük çaplı paslanmaz çelik bir mandalı sisteme dâhil etmiştir. Bu büyük boy mandal, büyük boy bir Açma/Kapama kolu tarafından harekete geçirilen yüksek dayanımlı bir yaylı bilye sistemi vasıtasıyla devreye sokulur. Bu Açma/Kapama kolunun konumu stratejik olarak ayarlanmıştır. Böylece güverte tayfası çapari menziline giren balığa yemleri hızlı bir şekilde atmak istemeleri halinde, durdurma sistemini kolayca devreden çıkarabilir. Seçtiğimiz konum oltacılara bir tek el hareketi ile durdurma sistemini kapatma ve ayrıca yakınlığı sayesinde çekme kolunu kullanma olanağı sağlar.

Geleneksel olarak canlı yemle avlanma, ağırlıklı iğne ile balık tutma ve olta atma için kullanılan daha küçük boyutlu 10/15 ebadındaki makineler için, Okuma geleneksel bir paslanmaz çelik üç kollu durdurma mekanizmasını tercih etmiştir. Açma/Kapama butonu sol yan disk üzerine yerleştirilmiştir ve çerçeve içerisine gömülmüştür; böylece avlanma aktiviteleri için engel oluşturmaz. Bu mekanizma ağırlığı düşürmek amacıyla küçük makinelerde de tercih edilmiştir.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR